Tekstin koko
VALIKKO

Ajankohtaiset tiedotteet

Raahen, Pyhäjoen ja Siikajoen 65-vuotiaat pitävät huolta itsestään - siitä osoituksena on aikuisneuvolakutsun noudattaminen

Geriatrian ylilääkäri Marja-Liisa Karjula esitteli Fregatti-salissa 11.12. vuonna 1953 syntyneiden aikuisneuvolatarkastusten tuloksia .Yhteenveto tuloksista on luettavissa täältä:

Aikuisneuvolan XV vuosikatsauspdf, 779 kb

Aikuisneuvolaan kutsuttiin tänä vuonna 503 asiakasta, joista 432 tuli, osallistumisprosentti oli huikeat 86. Siikajokisista 89 % tuli, pyhäjokisista 86 %, raahelaisista 85, Vihannista asuvista raahelaisista 87 %. Tulokset ovat käytettävissä vuoden 2004 1939-syntyneistä tämän vuoden 1953 syntyneisiin.

Samantasoisia tuloksia

Painoa kuvastava BMI keskiarvo on pysynyt 27-29 välillä, suositus ikäihmisille on 24-29, joten koko porukan massa on hieman kallellaan ylipainoon päin.

Kuulonalenema on tavallista, sitä on useammalla kuin joka neljännellä – heitä ohjataan hakeutumaan tutkimuksiin, sillä kuulonalenema jättää helposti keskustelun ulkopuolelle, altistaa aivojen vajaatoiminnalle ja uhkaa siten muistiakin.

Kokonaiskolesterolin rajana on käytetty 5-tasoa, vaikka diabeetikkojen ja sydänpotilaiden tavoite on matalampi. Tämän 5 tason on ylittänyt yli puolet lähes kaikkina vuosina. Yksin se ei ole samanlainen riski kuin yhdessä verenpainetaudin ja sokeritaudin kanssa.

Kasvikset ovat tulleet osaksi päivittäistä ruokavaliota vähintään 87 %:lla.

Suurella osalla on arjessa iloa usein ja tulevaisuuden suunnitelmia.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa löytyy joka vuosi, nyt 26:lta.

Kohentunut

Hampaista pidetään yhä parempaa huolta; yhä useammalla onkin omat hampaat.

Keuhkojen kuntoa mittaava PEF-tulos on 1945 syntyneistä alkaen yli 80 %:lla suositusten mukainen. Tämä lienee kuntoilun lisääntymisen tulosta.

Karppauksen suosio vuonna 2013 toi pintaan B-ryhmän vitamiinien puutoksen 28%:lta, nyt vajaukset löytyvät 13 %:lta kävijöistä.

Verenpaine on usein vastaanotolla koholla – tärkeää onkin mitata sitä kotona.
Tarkastettujen verenpainetaso on kuitenkin laskenut hiljalleen eri vuosina.

Tietokone on hallussa jo 94 %:lla. Kännykkää ilman selviää enää yksi.

Yhä useampi on jäänyt eläkkeelle ammatinmukaisessa normaali-iässä, 79 % tästä joukosta.

Asunnot soveltuvat ikääntyvän kodiksi 91 %:lla.

Heikentynyt

Yhä useammalta löytyy yllätyksenä koholla oleva paastosokeri, tänä vuonna peräti 47 %:lta. Tälle asialle ehtii tehdä jotain, kun pudottaa muutaman kilon painoaan lisäämällä liikuntaa ja korjaamalla ruokavaliotaan. Näillä keinoin voi pysäyttää tulossa olevan sokeritaudin.

Nuorista tupakoi nykyään enää 6 prosenttiä, 65 vuotiaissa tupakoivia oli nyt 18 %.

Nuoruusiän alkoholinkäyttö on vaikuttanut aivoihin; se on ollut runsaampaa 1953-syntyneillä kuin se oli runsaampaa kuin 5 vuotta aiemmin syntyneillä.

Nykyään suositellun rajan ylittävän määrän on kertonut käyttävänsä joka 10., kun 1939 syntyneistä vain joka 100.

Tulosten ennustearvo

Tarkastuksessa annetaan raportti, josta näkyvät voimavarat ja riskitekijät. Niihin kannattaa paneutua. Huoliin ja yksinäisyyteen voi saada apua. Murtuman kokeneita oli 115, he ovat vaarassa saada uuden, elleivät vahvista luita, lihaksi ja tasapainoa sekä huolehdi riittävästä ravinnosta. Ei myöskään tarvitse kainostella hakeakseen apua virtsavaivoihin tai seksuaalisiin ongelmiin.