Tekstin koko
VALIKKO

Ajankohtaiset tiedotteet

Koronanäytteenoton kriteerit Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä

Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita (nuha, yskä, kurkkukipu, lihassärky tai kuume) ja oireesi ovat lievät etkä kuulu koronainfektion riskiryhmään, voit levätä ja sairastaa rauhassa kotona, kunnes oireesi loppuvat. Lieväoireisen ei tule soittaa neuvontanumeroon ja hänestä ei oteta näytteitä. Koronavirusinfektion kaltaisia oireita aiheuttavat myös tavanomaiset flunssavirukset ja influenssavirus, joita liikkuu edelleen runsaasti väestössä.

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos sinulle ilmaantuu vakavia oireita kuten hengenahdistus ja yleistilasi heikkenee niin, ettet selviä kotihoito-ohjeiden avulla. Taudin leviämisen hidastamiseksi on tärkeää, että soitat aina ennen vastaanotolle tai päivystykseen hakeutumista.

  • Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän asukkaat voivat soittaa koronavirusneuvontaan numeroon puh. 040 135 8530. Numero palvelee maanantaista perjantaihin kello 8–20 ja viikonloppuisin kello 10-18.
  • Muina aikoina ota yhteyttä OYS:n neuvontanumeroon (call center) 08 315 2655 tai Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän päivystykseen 08 849 4511

Oireettomia ei tutkita.

Näytteitä otetaan terveydenhuollon ammattilaisten arvioimien kriteerien vuoksi. Laboratorioiden ruuhkaantumisen vuoksi näytteitä otetaan vain kohdennetusti.

  1. osastohoitoon joutuvat keuhkokuumepotilaat
  2. terveydenhuollon henkilöstö tietyin reunaehdoin
  3. hoitolaitoksissa leviävät hengitystieinfektioepidemiat
  4. iäkkäät (yli 70-vuotiaat) monisairaat potilaat, jos heillä on akuutin alahengitystieinfektion merkkejä

Potilaan oirekuvan vakavuus ratkaisee paljon näytteenoton tarpeellisuudesta. Suurin osa sairastaa taudin lievänä.