Tekstin koko
VALIKKO

Valmistautuminen laboratoriokokeisiin

Ohjeiden noudattamisella varmistatte luotettavien tulosten saannin. Jos ette voi noudattaa ohjeita, toivomme Teidän ilmoittavan siitä näytteenottajalle.

Paasto

Kaikkiin laboratoriotutkimuksiin ei tarvitse paastota. Tunnistatte paastotutkimuksen tutkimuslyhenteen edessä olevasta pienestä f-kirjaimesta (esim. fP-Gluk). Paastoa edellyttävissä tutkimuksissa tulee olla syömättä ja juomatta edellisestä illasta 10 - 12 tunnin ajan ennen sovittua näytteenottoa (älkää paastotko yliaikaa). Koeaamuna voitte juoda lasillisen vettä. Hoitava yksikkö antaa paasto-ohjeet insuliinia käyttävälle diabeetikolle ja pienille lapsille.

Jos paastoa ei tarvita, voitte syödä kevyen aamiaisen/aterian ennen näytteenottoa (raskaan aterian nauttimista tulisi välttää 4 tuntia ennen näytteenottoa).

Lääkkeet ja vitamiinit

Lääkkeenne voitte ottaa tutkimusaamuna tavalliseen tapaan, ellei hoitoyksikön kanssa ole toisin sovittu. Myös Marevan-lääkkeen voitte ottaa normaalisti ennen näytteenottoa.

Jos Teiltä on kuitenkin pyydetty jonkin lääkeaineen pitoisuusmääritys (esim. digoksiini tai tyroksiini), ottakaa lääke vasta näytteenoton jälkeen, ellei hoitoyksikön kanssa ole toisin sovittu.

Kahvi, tee, tupakka ja alkoholi

Välttäkää kahvin ja teen juomista sekä tupakointia edellisestä illasta lähtien.

Alkoholin käyttö on kielletty edellisenä päivänä ja näytteenottoaamuna.

Liikunta

Välttäkää hikoilua aiheuttavaa rasitusta tutkimusaamuna. Saapukaa näytteenottoon hyvissä ajoin ennen Teille varattua aikaa, sillä verenkierron tasaamiseksi on suositeltavaa istua noin 15 min ennen näytteenottoa.

Virtsanäytteet

Ennen virtsanäytteen ottamista virtsan tulisi olla rakossa vähintään 4 tuntia, mielellään 6 tuntia. Virtsanäytteen voi ottaa myös kotona. Laboratorio tai hoitoyksikkö antaa Teille erilliset ohjeet ja näytteenottotarvikkeet. Virtsanäytteen voi ottaa vain laboratoriosta tai hoitoyksiköstä annettuihin näyteastioihin.

Sydänfilmi

Mikäli teillä on sydänfilmi, varatkaa sitä varten aika Raahen laboratorion ajanvarauksesta tai omasta terveyskeskuksestanne.


Yhteystiedot

Laboratorion ajanvaraus
(kaikki toimipisteet)

ma-pe klo 8.00-11.00
puh. 08 849 4838

Laboratoriot

Raahe
puh. 08 849 4838

Pyhäjoki
puh. 040 135 7699

Ruukki
puh. 040 135 7718

Vihanti
puh. 040 135 7943

Siikajoki
puh. 040 135 7991

Tulosyksikköjohtaja
ylikemisti
Eevastiina Marjoniemi
puh. 044 439 4810