Tekstin koko
VALIKKO

Tutkimukset ja toimenpiteet

Natiivitutkimukset

Suurimman osan röntgenissä tehtävistä tutkimuksista muodostavat ns. natiivitutkimukset. Tavallisimpia kuvauskohteita ovat keuhkot ja luut. Radiologi antaa lausunnon röntgenhoitajan ottamista kuvista. Kuvauksia voidaan tehdä myös osastoilla siirrettävällä laitteella, jos potilasta ei voida liikutella. Meillä on käytössä nykyaikaiset, digitaaliset kuvauslaitteet.

Ultraäänitutkimukset ja –toimenpiteet

Ultraäänen avulla voidaan tutkia riskittömästi useita eri elimiä. Tavallisimpia tutkimuksia ovat vatsan, virtsateiden, kaulan ja jänteiden tutkimukset. Doppler-tekniikalla voidaan tutkia myös veren virtausta suonissa. Ultraääniohjauksessa voidaan tehdä myös toimenpiteitä, esim. solunäytteen otto ohuella neulalla.

Kartiokeilatietokonetomografia

Kartiokeilatutkimus (KKTT) on kuvantamismenetelmä, jossa röntgensäteilyn avulla saadaan kuvattavasta kohteesta leikekuvia ja kohdetta voidaan tarkastella kolmiulotteisesti halutusta suunnasta. Tavallisimpia tutkimuskohteita ovat hampaisto ja nenän sivuontelot.

Mammografia

Mammografiassa eli rintarauhasen röntgenkuvauksessa rintarauhanen puristetaan hetkeksi kahden levyn väliin. Mammografian yhteydessä röntgenlääkäri tunnustelee rinnat ja tutkii tarvittaessa ultraäänilaitteella. Tarvittaessa rinnoista voidaan ottaa myös ohutneula- tai paksuneulanäyte.

Tietokonetomografia

Raahen sairaalan röntgenissä on käytössä nykyaikainen monileike-tietokonekerroskuvauslaite. Sen avulla voidaan tarkasti ja nopeasti kuvata huonokuntoisiakin potilaita. Tutkimuksia tehdään pään, selän ja vartalon sekä verisuoniston alueelle.

Magneettitutkimus

Magneettikuvaus on uusi erittäin tarkka kuvausmenetelmä, jossa kuvat muodostetaan riskittömästi ilman röntgensäteitä. Magneettikuvauksella kuvataan tavallisimmin pään, tuki- ja liikuntaelimien, raajojen ja vartalon alueen tutkimuksia. Raahessa käy magneettirekka viikoittain keskiviikkoisin ja torstaisin. Lausunnon kuvista antaa magneettitutkimuksiin perehtynyt radiologi.