Tekstin koko
VALIKKO

Veteraanit

Maksuttomia rintamaveteraanien palveluita voi saada vuosien 1939-1945 sotiin osallistunut rintamasotilastunnuksen, rintamapalvelutunnuksen tai rintamatunnuksen omaava rintamaveteraani sekä sota-arkiston (laki 1039/97) todistuksella sotatoimiin osallistunut henkilö. Etuudet myönnetään tarvelähtöisesti palvelun saamisen kriteerien perusteella. Rintamaveteraaneilla on oikeus saada kaikkia muitakin ikääntyvälle väestölle suunnattuja palveluita palvelujen saamisen kriteerien ja asiakasmaksujen mukaisesti.

Palvelutarpeen arviointi

- Maksuton kotikäynti, jossa keskustellaan kotona pärjäämisestä sekä kartoitetaan avun ja palveluntarvetta. Kotikäyntejä tekevät veteraani-asiamies, kotihoidon palveluesimiehet ja tiimivastaavat sekä palveluohjaajat.

Maksuton tilapäinen tai säännöllinen kotihoito

- Kotihoitoa tarvitseville veteraaneille maksuttomat kotihoidon palvelut kuntayhtymän oman kotihoidon tuottamana tai yksityisen palvelutuottajan tuottamana palvelusetelillä.

Ateriapalvelu kotona asuvalle

- Veteraanilla on mahdollisuus saada seitsemän (7) maksutonta ateriaa viikossa joko kotiin kuljetettuna tai lounasta paikanpäällä syötynä seuraavissa palvelukeskuksissa: Jokikartano, Kreivinaika, Maininki, Mäkelänrinne, Salonkartano tai Ukonmäki sekä Paavolan ja Revonlahden koulut. Palvelukeskuksissa tai yksityisissä palvelukeskuksissa palvelusetelillä asuvat veteraanit saavat myös 7 maksutonta lounasteriaa viikossa.

Veteraaneilla, joilla on jo voimassa oleva ateriapalvelupäätös, maksuttomat ateriat huomioidaan laskutuksen yhteydessä. Veteraanit, joilla ei vielä ole ateriapalvelua käytössä, voivat sopia veteraaniasiamiehen kanssa ateriatilauksesta. Mikäli veteraani haluaa lisätä maksuttomia aterioitaan seitsemään ateriaan viikossa, olkaa yhteydessä veteraaniasiamieheen.

Jos kotona asuva veteraani haluaa aterioida palvelukeskuksessa, niin hän voi ilmoittaa toiveensa veteraaniasiamiehelle. Hänelle lähetetään postissa henkilökohtaisia ateriapalveluseteleitä, jotka käyvät maksuvälineinä edellä mainituissa palvelukeskuksissa.

Päivätoiminta
- Päivätoimintapäivä yhden (1) kerran viikossa päivätoiminnan aukioloaikana

Avo- ja laitoskuntoutus

- Kuntoutustyöryhmä myöntää ja vahvistaa kriteerit
- Avokuntoutusta varten tarvitaan SV3FM -lääkärinlausunto. Laitoskuntoutusta varten tarvitaan lääkärin laatima kuntoutussuunnitelma. Kuntoutuspyynnön voi ilmoittaa kuntoutuksen ohjaajalle.

Tukipalveluiden ostoon tarkoitettu veteraanien tukipalveluseteli sataviisikymmentä (150) euroa kuukaudessa

- Tukipalvelusetelillä veteraani voi ostaa yksityiseltä palveluntuottajalta kotiin esim. siivous-, ulkoilutus-, asiointi-, pihatyöapua.

Veteraanien kuljetuspalvelu eli taksikortti, joka oikeuttaa kuuteentoista (16) yhdensuuntaiseen matkaan kuukaudessa Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella

- Taksikortti on tarkoitettu asiointi- ja virkistysmatkoihin koko kuntayhtymän alueella eli Raahen, Siikajoen ja Pyhäjoen alueella. Aikaisemmin myönettyä taksikorttia voi edelleen käyttää, siihen on automaattisesti ladattu uudet lisääntyneet matkat.

Niillä veteraaneilla, joilla ei vielä ole taksikorttia, voivat olla yhteydessä veteraaniasimieheen mikäli tarvitsevat kuljetuspalvelua.

Aurauspalvelu

- Maksuton auraus haja-asutusalueella. Aurausasiassa voi olla yhteydessä veteraaniasiamieheen.

Hammashoito ja hammasproteesihoito

- Enimmäiskorvaus 250 €/vuosi hammashoidon tai proteesihoidon kuluista.

Paikallisliikenteen maksuton käyttö

- Kuntayhtymän alueella linja-autoissa, paikallisliikenteessä ja kuntien reittiliikennevuoroissa
- Kuljetuspalveluseteleitä saa veteraaniasiamieheltä

Terveyskeskus- ja poliklinikkakäynti

- Käynnit maksuttomia, huomioidaan käynnin yhteydessä

Veteraanipassi Kuntokeidas Vesipekassa

- Veteraanitunnuksella tai sota-arkiston tunnuksella voi lunastaa maksutta Kuntokeidas Vesipekan veteraanipassin, jolla voi käydä uimahallissa tai kuntosalilla.

Maksuton turvapuhelinlaitteiden kuukausivuokra

- Turvapalvelulaitteita (esim. turvapuhelinta tai muita hyvinvointiteknologiavälineistöä) tarvitseville annetaan maksuton vuokralaite. Asiakas itse maksaa turvapuhelimen hälytyksistä aiheutuvat käyntikulut.

Muut palvelut

- Toimintaterapeutin tai fysioterapeutin tekemä kolme (3) kotikäyntiä, jotka sisältävät toimintakyvyn arvioinnin, kuntoutussuunnitelman laatimisen sekä kuntoutusohjelman laatimisen

- Veteraanin auton vapaa pysäköinti OYS:n paikoitusalueella, pysäköintilipun saa veteraaniasiamieheltä