Olet tässä

Koronarokotukset

Päivitetty viimeksi 30.3.2023. Sivua päivitetään tietojen täydentymisen mukaan. 

Koronarokotus on maksuton ja vapaaehtoinen.

Koronarokotteen tehosteannos

Tehosteannos pitää yllä suojaa vakavaa tautia ja kuolemia vastaan, jota suositellaan:

Tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei enää lasketa, kuinka monta tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan. Henkilön on kuitenkin pitänyt saada rokotuksen perussarja. Perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta, immuunipuutteisilla kolme. Rokote voidaan antaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Kun henkilö on saanut yhden varianttirokotteen tehosteannoksen syksyllä, hänelle ei enää anneta uutta varianttirokoteannosta ennen seuraavia suosituksia. Jos henkilö ei saanut syystalven tehosterokotusta vuonna 2022, hän voi hakea sen vuoden 2023 puolella. Jos henkilö on sairastanut koronataudin loka-joulukuussa, ei hän suojan kannalta tarvitse varianttirokotetta alkuvuodesta, vaikka taudin sairastamisesta on kulunut 3 kuukautta. Hän on saanut taudin sairastamisesta erinomaisen tuoreen suojan, kuitenkaan rokotteen antamiselle ei ole estettä.

Koronarokotukset NeuvoRassissa (Kirkkokatu 28, Raahe, Kauppaporvari, entisen Valintatalon tila) vain ennakkoon ilmoitettuina ajankohtina ilman ajanvarausta. Rokotukset ovat avoimia kaikille, joille rokotetta suositellaan asuinpaikasta riippumatta. Pyhäjokiset voivat käydä myös Kalajoen ilman ajanvarausta olevissa rokotustapahtumissa Kalajoen terveyskeskuksessa, osoitteessa Tohtorintie 4. 

Rokotusajankohdat NeuvoRassissa ilman ajanvarausta:

  • 20.4. klo 13-15

Tietoa koronarokotuksista saa puhelinnumerosta 040 135 8540 ma-ke klo 8-9.

Koronarokotteiden ja muiden rokotteiden kanssa ei tarvita varoaikaa.

Lisätietoa rokottamisjärjestyksestä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta 

Ohjeet rokotukseen tulevalle

  • Tule rokotukseen vain terveenä. 
  • Ennen rokotteen antamista, asiakkaan tulee itse huolehtia ja selvittää häntä hoitavalta lääkäriltä/hoitohenkilökunnalta, onko sairaus tai sen hoito esteenä rokotteen antamiselle. Rokottamistilanteessa asian selvittelylle ei ole aikaa.
  • Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi rokotustilanteessa Kela-kortilla, ajokortilla tai muulla asianmukaisella todistuksella.
  • Pukeudu helposti riisuttavaan puseroon.
  • Käytä kasvomaskia halutessasi ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.  
  • Säilytä turvaväli muihin odottaessasi. 
  • Rokotuksen saatuasi varaudu jäämään 15 minuutin seurantaan

5-11 vuotiaiden rokotukset 

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori kykenee ikänsä ja kehitystasonsa perusteella päättämään asiasta. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan suostumus lapsen huoltajilta. Rokottajan pitää olla vakuuttunut, että huoltajien suostumus rokottamiselle on saatu. Suostumuksen voi antaa myös kirjallisena.

Jos alaikäisellä on enemmän kuin yksi huoltaja, suostumus tulee saada kaikilta niiltä, joilla on oikeus päättää lapsen terveydenhuollosta. Jos huoltajien toimivaltaa päättää lapsen terveydenhuollosta on rajoitettu tai annettu muulle taholle, suostumus pitää saada kaikilta niiltä, joilla on oikeus päättää lapsen terveydenhuollosta.

THL:n laatima suostumuslomake alaikäisen koronarokotukselle on tulostettavissa verkossa.

Lomake löytyy oheisen linkin takaa: Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle (thl.fi)  

Voimakkaasti immuunipuutteisten 511-vuotiaiden perussarjaan on lisätty kolmas rokoteannos

Jatkossa kaiken ikäisten voimakkaasti immuunipuutteisten perusrokotussarjaan suositellaan kolmea rokoteannosta sairastetut koronataudit mukaan lukien. Aiemmin 5–11-vuotiailla perusrokotussarjaan kuului vain kaksi annosta.

Kolmatta annosta suositellaan aikaisintaan 2 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Aikaraja on yhtenevä muun ikäisten voimakkaasti immuunipuuteisten kanssa.

Lisätietoa: Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset

6 kuukauden – 4 vuoden ikäisten lasten koronarokotukset 

Valtioneuvosto on hyväksynyt asetuksen alle 5-vuotiaiden koronarokotuksista. Koronarokotuksia voidaan jatkossa tarjota kuusi kuukautta täyttäneille ja sitä vanhemmille lapsille.

THL suosittelee, että koronarokotuksia tarjotaan 6 kuukauden – 11 vuoden ikäisille lapsille yksilöllisen harkinnan perusteella. Tämän ikäinen lapsi voi hyötyä rokotuksesta, jos hänellä on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus.

6 kuukauden – 4 vuoden ikäisten lasten koronarokotusten perussarjaan kuuluu kolme annosta Comirnaty 3 mikrog/annos -rokotetta.

Lisätietoa: 6 kuukauden – 11 vuoden ikäisten lasten koronarokotukset

Ulkomailta saadut rokotteet

THL suosittelee, että kolmas rokoteannos annetaan niille, jotka ovat saaneet rokoteannoksen ulkomailla lyhyin väliajoin ja viimeisimmästä rokotteesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Ohje koskee myös niitä, jotka ovat saaneet Sputnik -rokotteen.

Вакцины, полученные за рубежом.

THL рекомендует вводить третью дозу вакцины тем, кто за рубежом получил дозы вакцины через короткие промежутки времени. После последней дозы вакцины должно пройти не менее 6 месяцев. Инструкция также относится к тем, кто получил вакцину "Sputnik".
 

Koronarokotustodistus

Koronarokotustodistuksen saa Omakannasta. EU:n ko­ro­na­to­dis­tus koos­tuu kol­mes­ta eri to­dis­tuk­ses­ta: to­dis­tus ko­ro­na­ro­ko­tuk­ses­ta, to­dis­tus ko­ro­na­tes­ti­tu­lok­ses­ta ja to­dis­tus sai­ras­te­tus­ta ko­ro­na­vi­rus­tau­dis­ta. Li­sä­tie­to­ja saa täältä.

Jos ei ole mahdollista käyttää Omakantaa, koronarokotustodistuksen saa terveysasemien tai sairaalan neuvonnasta.
 

Koronarokotuksia vierailla kielillä löytyy THL:n monikielisiltä verkkosivuilta osoitteesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/materiaalipankki-koronaviruksesta/koronatietoa-eri-kielilla

 

Tietoiskuvideot koronarokotteesta:

Arabia: https://www.youtube.com/watch?v=n5KY_WtUL_o

Venäjä: https://www.youtube.com/watch?v=QJT8Ls2rOGE

Somali: https://www.youtube.com/watch?v=D9sjCXmtSKM

Englanti: https://youtu.be/Y2c15fxgyjY

Kurdi: https://www.youtube.com/watch?v=mmKWDGlJQNI