Olet tässä

Koronarokotukset

Päivitetty viimeksi 24.11.2022. Sivua päivitetään tietojen täydentymisen mukaan. 

Kaikki koronarokotteen haluavat saavat rokotteen THL:n laatiman rokotusohjelman mukaisesti. Rokotus on maksuton ja vapaaehtoinen.

THL suosittelee ikääntyneiden ja riskiryhmien koronarokotussuojan tehostamista syksyllä

Rokotustilanne:

 • 1. rokotetta 5 vuotta täyttäneille
 • 2. rokotetta siinä tapauksessa, että 1. rokotteesta on kulunut vähintään 6. viikkoa
 • 3. rokotetta 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville 18 vuotta täyttäneille, joilla on kulunut 3-4 kuukautta 2. rokotuksesta, 18-59-vuotiaille 4-6 kuukautta 2. rokotuksesta ja voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, joilla on kulunut vähintään 2 kuukautta 2. rokotuksesta ja 12-17 vuotiaille riskiryhmiin kuuluville, joilla on kulunut 6 kuukautta 2. rokotteesta
 • 4. rokotetta 60 vuotta täyttäneille, 18-59-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille, kun 3. rokotteesta on kulunut vähintään 3 kuukautta. Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta
 • 5. rokotetta voimakkaasti immuunipuutteisille, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta
 • Tehosterokotetta 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Rokotus koronataudin jälkeen

Lue lisää täältä.

Rokotusajankohdat:

 • 1.12. klo 9-15 NeuvoRassissa, ilman ajanvarausta
 • 10.12. klo 9-14 NeuvoRassissa, ilman ajanvarausta
 • 14.12. klo 10-14 Pyhäjoen terveysasemalla, ajanvarauksella
 • 14.12. klo 9.30-14 Ruukin terveysasemalla, ajanvarauksella 
 • 15.12. klo 9-18 NeuvoRassissa, ilman ajanvarausta
   

Jos haluat lisätietoa koronarokotuksista, ota yhteys koronarokotusneuvontanumeroon 040 135 8540 ma-ke klo 8-9. 
 

Ajanvaraus, koronarokotusneuvonta, aikojen peruminen ja rokotuspaikat

NeuvoRassin rokotusajankohtiin tullaan ilman ajanvarausta. Pyhäjoen, Siikajoen ja Vihannin terveysasemille rokotusaika varataan puhelimitse lääkärinvastaanotolta tai NettiRassin kautta. Nettiajanvarauksessa rokotusajan voi varata itselleen tai alle 12 vuotiaalle huollettavalle. Vapaat ajat näkyvät, kun valitsee vastaanottajan. Jos vapaita aikoja ei ole saatavilla, kyseessä on ilman ajanvarausta tapahtuva rokotus tai ajanvaraukset tehdään puhelimitse.

Pyhäjoki:

 • Ajanvaraus: puh. 08 849 4560 ma-pe klo 10-15
 • Rokotuspaikka: Palvelukeskus Jokikartanon kerhohuone, Vanhatie 57

Raahe:

 • Neuvonta: puh. 040 135 8540 ma-ke klo 8-9. 
 • Rokotuspaikka: NeuvoRassi, Kirkkokatu 28 (Kauppaporvari, entisen Valintatalon tila)

Siikajoki:

 • Ajanvaraus: puh. 08 849 4612 ma-pe klo 10-15
 • Rokotuspaikka: Ruukin terveysasema, Kansantie 4, Ruukki

Vihanti:

 • Ajanvaraus: puh. 08 849 5086 ma-pe klo 10-15. 
 • Rokotuspaikka: Vihannin terveysasema, Kirkkotie 2

Puhelinajanvarauksessa on käytössä takaisinsoittopalvelu. Kun soitat takaisinsoittoon, ei tarvitse muuta kuin odottaa tietoa soiton rekisteröitymisestä ja tämän jälkeen jäädä odottamaan takaisinsoittoa. 

Tiedotamme ajanvaraustilanteesta tällä verkkosivulla, Ajankohtaista-osiossa sekä kuntayhtymän sosiaalisen median kanavissa. Jos olet Facebook-käyttäjä, käy seuraamassa sivuja "Raahen seudun hky" ja "Hyvinvointipiste NeuvoRassi".

Tietoa koronarokotuksista puhelinnumerosta 040 135 8540 ma-ke klo 8-9.

Koronarokotteiden ja muiden rokotteiden kanssa ei tarvita varoaikaa.

Lisätietoa rokottamisjärjestyksestä: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta 

Ohjeet rokotukseen tulevalle

 • Tule rokotukseen vain terveenä. 
 • Ennen rokotteen antamista, asiakkaan tulee itse huolehtia ja selvittää häntä hoitavalta lääkäriltä/hoitohenkilökunnalta, onko sairaus tai sen hoito esteenä rokotteen antamiselle. Rokottamistilanteessa asian selvittelylle ei ole aikaa.
 • Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi rokotustilanteessa Kela-kortilla, ajokortilla tai muulla asianmukaisella todistuksella.
 • Pukeudu helposti riisuttavaan puseroon.
 • Käytä kasvomaskia halutessasi ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.  
 • Säilytä turvaväli muihin odottaessasi. 
 • Rokotuksen saatuasi varaudu jäämään 15 minuutin seurantaan
   

Koronan tehosterokote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tänä syksynä uutta koronan tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion perusteella esimerkiksi työkomennuksen tai matkan kohdemaan vaatimusten vuoksi.

Tehosterokotteen voi ottaa tulevalla syyskaudella, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Rokotteen ottamista ei suositella heti syyskuussa, vaan myöhemmin syksyllä samalla käynnillä influenssarokotuksen kanssa.

Erona aiempaan on, että tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei ole enää väliä, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan.

THL:n aiemmin antamat suositukset koronarokotusten perussarjasta ja tehosteista ovat yhä voimassa.

Hyvinvointikuntayhtymän alueella nämä tehosterokotukset aloitetaan influenssarokotusten yhteydessä viikolla 45. 
 

Voimakkaasti immuunipuutteisten viidennet annokset

THL suosittelee voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille viidettä koronarokoteannosta. Tehosteannoksen voi antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4–6 kuukautta.

THL:n alustavien tutkimustulosten mukaan neljännen rokoteannoksen jälkeen vasta-aineiden määrä jää voimakkaasti immuunipuutteisilla keskimäärin kolmasosaan siitä rokotevasteesta, joka terveillä aikuisilla on kolmannen annoksen jälkeen. Voimakkaasti immuunipuutteisilla yksilöiden välinen vaihtelu rokotevasteessa on suurta, sillä immuunipuutoksen vakavuus vaikuttaa vasteeseen.

Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla henkilöillä, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut henkilö ei tarvitse viidettä rokoteannosta tässä vaiheessa.

Lisätietoja:

Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset
 

Nuvaxovid-koronarokote

Tarjoamme Nuvaxovid-proteiinirokotetta Nuvaxovidia. Rokotteella on Euroopan unionin alueella myyntilupa 18 vuotta täyttäneiden ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin. Rokotteella ei ole myyntilupaa kolmansille rokoteannoksille. Rokotevalmistetta ei toistaiseksi suositella kolmantena annoksena muuten kuin poikkeustapauksissa, jos mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta ei lääketieteellisestä syystä voida antaa.

THL:n mukaan Nuvaxovid-rokotetta suositellaan ensisijaisesti henkilöille, joille ei voida antaa aikaisemmin käyttöön tulleita mRNA- tai adenovirusvektorirokotteita. Rokotetta voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat proteiinirokotetta muiden rokotevalmisteiden sijasta.

Nuvaxovid-rokotetta on saatavilla Raahessa NeuvoRassin rokotuspisteellä.

Nuvaxovid-rokote sopii lähes kaikille aikuisille. Esimerkiksi aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista.
 

5-11 vuotiaiden rokotukset käynnissä

Ajat varataan nettiajanvarauksesta huoltajan toimesta tai puhelimitse ajanvarausnumeroista.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori kykenee ikänsä ja kehitystasonsa perusteella päättämään asiasta. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan suostumus lapsen huoltajilta. Rokottajan pitää olla vakuuttunut, että huoltajien suostumus rokottamiselle on saatu. Suostumuksen voi antaa myös kirjallisena.

Jos alaikäisellä on enemmän kuin yksi huoltaja, suostumus tulee saada kaikilta niiltä, joilla on oikeus päättää lapsen terveydenhuollosta. Jos huoltajien toimivaltaa päättää lapsen terveydenhuollosta on rajoitettu tai annettu muulle taholle, suostumus pitää saada kaikilta niiltä, joilla on oikeus päättää lapsen terveydenhuollosta.

THL:n laatima suostumuslomake alaikäisen koronarokotukselle on tulostettavissa verkossa.

Lomake löytyy oheisen linkin takaa: Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle (thl.fi)  

 

Ulkomailta saadut rokotteet

THL suosittelee, että kolmas rokoteannos annetaan niille, jotka ovat saaneet rokoteannoksen ulkomailla lyhyin väliajoin ja viimeisimmästä rokotteesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Ohje koskee myös niitä, jotka ovat saaneet Sputnik -rokotteen.

Вакцины, полученные за рубежом.

THL рекомендует вводить третью дозу вакцины тем, кто за рубежом получил дозы вакцины через короткие промежутки времени. После последней дозы вакцины должно пройти не менее 6 месяцев. Инструкция также относится к тем, кто получил вакцину "Sputnik".

 

Koronarokotustodistus

Koronarokotustodistuksen saa Omakannasta. EU:n ko­ro­na­to­dis­tus koos­tuu kol­mes­ta eri to­dis­tuk­ses­ta: to­dis­tus ko­ro­na­ro­ko­tuk­ses­ta, to­dis­tus ko­ro­na­tes­ti­tu­lok­ses­ta ja to­dis­tus sai­ras­te­tus­ta ko­ro­na­vi­rus­tau­dis­ta. Li­sä­tie­to­ja saa täältä.

Jos ei ole mahdollista käyttää Omakantaa, koronarokotustodistuksen saa terveysasemien tai sairaalan neuvonnasta.

 

Koronarokotuksia vierailla kielillä löytyy THL:n monikielisiltä verkkosivuilta osoitteesta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/materiaalipankki-koronaviruksesta/koronatietoa-eri-kielilla

 

Tietoiskuvideot koronarokotteesta:

Arabia: https://www.youtube.com/watch?v=n5KY_WtUL_o

Venäjä: https://www.youtube.com/watch?v=QJT8Ls2rOGE

Somali: https://www.youtube.com/watch?v=D9sjCXmtSKM

Englanti: https://youtu.be/Y2c15fxgyjY

Kurdi: https://www.youtube.com/watch?v=mmKWDGlJQNI